Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego

FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bo różnica w pizzy bywa spora...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Recenzje lokali
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rebeka
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 10:44 am    Temat postu: Bo różnica w pizzy bywa spora... Odpowiedz z cytatem

Bo różnica w pizzy bywa spora...

... kiedy dziś obudziłam się z ociężałym żołądkiem, który wciąż wydawał się wspominać wczorajszy posiłek zaczęłam zastanawiać się, co takiego jest w pizzy z DaGrasso, że mój najwierniejszy przyjaciel (czyt. owy żołądek) tak bardzo buntuje się przeciwko niej kolejnego dnia. Tak, moi drodzy współ-barbarzyńcy! Bo przecież każdy z nas raz na jakiś czas, musi "zaśmiecić" swój jadłospis tego typu jedzeniem (sądzę, że wszyscy krytycy kulinarni tak właśnie uważają oficjalnie, choć pewnie i oni, jak nikt nie widzi, wcinają pyszne trójkąciki zapchane serem i dodatkami). Ok, nie raz zdarza mi się jęczeć przed telefonem wieczorem i w końcu stoczyć się na samo dno i zamówić... pizzę. Do wyboru jest ich sporo: DaGrasso (wcześniej wspomniane), Dominum, Telepizza... Doświadczenie w tym temacie mam niemałe - może być ono nawet poświadczone w pewien sposób, ale lepiej nie mieszajmy do tego osób trzecich n

Tak więc kilka słów o moich przeżyciach z pizza...
... Da Grasso - tania i duży wybór, gratis dwa sosy (dostawa płatna, niestety czasami cena dostawy jest niewspółmierna do ceny pizzy, szczególnie, jak widzi się Da Grasso z okna, a oni mówią, że 4zł za ruszenie się z dostawą), ale ok n niech im będzie. Przyznam, że niedawno dopiero odkryłam, dlaczego to tak popularna pizzeria i w czym tkwi "szkopuł" - niestety dodatki, jakie stosuje ta sieć są dość niskiej jakości, większość z nich, jak się dobrze przypatrzymy, to kawałki bliżej nieokreślonych produktów, które raczej rozpoznajemy po złożonym zamówieniu, a nie po tym, co mamy przed oczami... Owe dodatki dają się bardzo często odczuć na drugi dzień, kiedy żołądek jeszcze z nimi walczy, więc warto być ostrożnym i nie obżerać się (niestety do niedawna miałam to w błogim zwyczaju..) n

... Pizza Time - i tu wielkie zaskoczenie, bo dostawa jest gratis, ale jak się czasami trafi, to to co dostaniemy może przejść najśmielsze oczekiwania! Ok, może to kwestia farta, którego się ma, albo nie, ale ostatnio dostaliśmy niesamowicie przygotowaną pizzę, która nie odbiegała od standardów Pizzy przez duże "Pe". Pachnąca, z cieniutkim, chrpiącym ciastem, z dodatkami, które (w przeciwieństwie do wyżej wspomnianej) są jak najbardziej rozpoznawalne (pokrojona na dość spore kawałeczki ostra papryczka, czarne oliwki...)... i niestety dwie małe, do pominięcia na razie przez klienta, ale również do łatwego wyeliminowania przez właścicieli - moi drodzy: sos czosnkowy, to nie jest lejący się jogurt z kawałeczkami czosnku, sos to coś raczej gęstego i bardziej aromatycznego n no i mała rzecz, a cieszy - wstawienie "srebrnej" folijki pod pizze to na prawde niewielki koszt, a dzięki temu nie smakuje ona tekturką od pudełka n Tak więc całkiem całkiem... n

... Pizza Hut - już prawie się tam nie wybieram na pizze. Po kilku wizytach zostało mi w pamięci, grube ciasto, brak w ogóle dodatków (prawie nie do zauważenia ich obecność) i to nie w najprostszej wersji pizzy, i raczej brak aromatu n może się jeszcze kiedyś przekonam n

... Pizza Marzano - o niej już pisałam jakiś czas temu, wolę pizzę mrożoną z Telepizzy, sama umiem sobie dodać zmielonego pieprzu, więc omijam ten lokal szeeerokim łukiem niestety...

... na koniec wyjątek - moje ulubione miejsce w podróży - lokalna Pizzeria Fratelli w Mielcu - aromatyczna, delikatna, pachnąca, z cienkim ciastem, no wręcz obłędnie przypominająca prawdziwą pizzę n do tego na bazie ciasta od pizzy pyszne Fratellki z szynką lub pepperoni.. tylko jedno ale! Ważne ale - kochani, zapomnijcie w końcu o keczupie do pizzy, a już w szczególności nie polewajcie nim pizzy! Bleh n

To pewnie jeszcze nie koniec moich wywodów na temat pizzy, gdyż wśród wielu, znana jestem z zamiłowania do tej potrawy, tak więc smacznego, moi "nie dbający zanadto o linię" miłośnicy włoskiego danka n
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 11:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rebeka zapraszam na ursus do tratorii na pizze
Powrót do góry
byku
Gość

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 10:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O czym z toba dyskutowac szafo kaloryczna??? Zamawiasz syf z telepiczki, da grasoo i innych sieciowek i na dodatek wybrzydasz. Niech sie w twojej swiadomosci uksztaltuje wreszcie ze tanio nie znaczy dobrze, co najwyzej duzo. Wydaje ci sie ze tele i inne sa takie szczodre i daja dwie w cenie jednej? Jestes g.... jak but, zapisz to sobie co ci teraz powiem: Daja najtanszy syf z tesco ktory jest wart 10% tego co placisz, wiec masz dwie piczki za jedna i mozesz zapychac swoj wielki żołąd grubasie
Powrót do góry
chuda
Gość

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 9:54 pm    Temat postu: Pizzerie... Odpowiedz z cytatem

Witam, przede wszystkim chciałam Ci "byku" pogratulować czytania ze zrozumieniem - jak widać niektórzy z nas powinni przeczytać coś przynajmniej trzy razy, może uda im się opanować tekst. n Opinia tekście Rebeki najwyraźniej nie była przez Ciebie zrozumiana - lokale proponujące fast foodową pizzę nie są i pewnie nigdy nie będą szczytem osiągnięć kulinarnych - nie raz miałam okazję jeść ją w różnych miejscach i ciężko się spodziewać, że w jakikolwiek sposób uda nam się zbliżyć do włoskiego ideału tego "dania". I nie jesteś zbyt odkrywczy z tym tekstem o dodatkach z Makro - znam kilka restauracji uważanych za "wytworne", które zaopatrują się w kilku litrowe baniaczki oleju do smażenia i wiele dodatków właśnie tam - nie popieram. Shocked Ciekawe, gdzie ty się zaopatrujesz w pizze n Pewnie jej nie jesz wcale w związku z przewrażliwieniem na punkcie wagi (czyżby tłuszczyk gdzieś się w nadmiarze pojawił? Wink ) No cóż, ja tam dalej będę wcinać pizzę, bo o wagę się nie martwię, a co do opinii Rebeki - poszukaj lokalu mniej sieciowego - może trafisz na prawdziwą pyyyszną pizzę Razz
Powrót do góry
byku
Gość

PostWysłany: Sro Sty 16, 2008 12:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piczke wpieprzam garsciami, gdzie sie stoluje to juz moja brocha, mam swoja knajpke i tyle. A jak pochlam i o 23 jestem glodny zjem tez w tele, bo najlatwiej trafic. Waze ponad stowke i mi dobrze z tym. ALE qwa nie chodze i nie klepie glupot jakie to da grasso i tele sa fe be itp
Kazdy to wie tylko ta idiotka z gory sie dowiedziala z rana jak kupa ja dorwala. Swoja droga to cos sciemnia bo powszechnie wiadomo ze kobiety nie robia kupy...
Czytanie ze zrozumieniem? Nie kompromituj sie worku na material genetyczny.
Takie puste laski jak wy trzeba tepic
Znawczynie pizzy sie znalazly
Jak sie wam popusci to niedlugo zaczniecie oceniac kebaby i browar
Won do domu myc gary
Powrót do góry
Holly
Początkujący
Początkujący

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 10:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na wstępie uprzejmie informuję, że także uważam, iż są to pizze śmieciowe. Chociaż... Czasami z wywindowanej przez fanów pizzerii pizza jest znacznie gorsza niż z sieciówki. a mi zdarza się popełniać restauracyjne grzechy i zjeść coś takiego n

Da Grasso nie lubię, bo mają kiepski sos czosnkowy. Ale największą miną jest Dominium. Czas dostawy... 5 godzin. W szoku byłam. Postanowiliśmy zaryzykować i trochę się zabawić. Pan przyjechał po... 7 godzinach n Z kompletnie zimną pizzą. Zapewne przez te 7 godzin jeździł z nią po mieście.

Mile rozczarowała mnie jakiś czas temu Telepizza. Ponieważ jeśli już zamawiam, to tylko bardzo cienkie ciasto, przyjechała świetna pizza z dużą ilością dodatków. Gorąca. Polecam.

Pizza Hut - świństwo straszliwe, ale raz na jakiś czas muszę się złamać n
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Nie Cze 15, 2008 12:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z pizzy w stolicy polecam Michelangelo przy Wolskiej - co do Byka i jego odkrywczych teorii na temat drogo i dużo, dodam, że między 12 a 15 pizza tam kosztuje 12 złotych. Nie będę jej jakościowo porównywał do pizzy z telepizzy, dominium, da grasso i innych takich, bo nie wypada. Co do Pizzy Hut, to moim skromnym zdaniem w krainie pizzy jest tym, czym wśród hamburgerów jest mcdonalds... No ale czego spodziewać się po lokalu, w którym nie pamiętam kiedy ostatnio podano mi czysty talerz czy szklankę? (Natomiast najpóźniej następnego dnia oczywiście wspomina się wizytę w PH...n
Powrót do góry
Komor
Gość

PostWysłany: Pon Lip 07, 2008 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kwestia gustu oczywiscie, ale ja DaGrasso bardzo lubie. Z zoladkiem problemow po wizycie nigdy nie mialem. Pracowalem tam kilka miesiecy, wiec wcinalem conajmniej kawalek pizzy dziennie. Sosy sa bardzo dobre i ogolnie nie ma sensu jest pizzy bez nich. Jest tania, bo w smaku jest srednia, no ale wlasnie po to są sosy n
Ale jest "ale"
Po odejsciu z pracy zamawialem pizze w DG jeszcze ze 3 razy i zaliczali mnostwo wpadek. Raz ciasto bylo strasznie nieudane, drugi raz jakis "mózg" zrobil sos czosnkowy bez czosnku.
Tak wiec trzeba miec farta co do pizzera, jak jest dobry, to pizza tez bedzie cacy (o ile sosy tez beda udane:D)

Co do dostawy: jak sie widzi lokal z okna, to sobie mozna po pizze isc samemu a nie narzekac ze 4zlote to duzo n

pozdrawiam i mimo wpadek n DaGrasso polecam.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Lip 07, 2008 11:39 am    Temat postu: da grasso pizza Odpowiedz z cytatem

hehe, u mnie od niedawna otworzyli nowy lokal dagrasso, ktorego z okna nie widac (ten poprzedni mozna by rzec, ze bylo), ale za to dostawa wzrosla do 5 zl, bo zmuszaja do zamawiania pizzy w tym dalej polozonym (wiem wiem, rejonizacja bez glowy to niczyja wina...)

a co do chodzenia po pizze, to chyba malo sprytny sposob na rozwiazanie drogiej dostawy. po ta jest dostawa pizzy i po to pracownicy sa wyposazeni w odpowiednie torby, zeby pizza byla ciepla, gy oni ja przynosza, co nie zawsze udaje sie, gdy probuje sie ja przyniesc do domu samemu. do tego smiesznie jest powiedziec gosciom - czekajcie, skocze po pizze, bede za godzine n
Powrót do góry
Judyta
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 11:05 am    Temat postu: najlepsza pizza w Krakowie Odpowiedz z cytatem

najlepiej poczytać recenzje na glebia smaku
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Recenzje lokali Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach