Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co robić gdy zapali się w kuchni?
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Porady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PLISZKA Inż. Ppoż.
Nowy
Nowy


Dołączył: 31 Lip 2013
Posty: 1

PostWysłany: Sro Lip 31, 2013 1:48 pm    Temat postu: Co robić gdy zapali się w kuchni? Odpowiedz z cytatem

Pożar w kuchni? Niemożliwe? A jednak! Olej i tłuszcz wiele nie potrzebują, by się zapalić. Co wówczas zrobić, by nie musieć powiadamiać strażaków?

Nasza krótka ściąga:
Po pierwsze - wyłączamy kuchenkę;
Po drugie - odcinamy dopływ tlenu nakrywając patelnię/garnek pokrywką albo zwilżoną szmatką. UWAGA - szmatka nie może być mokra! Co robi woda w kontakcie z rozpalonym tłuszczem, możecie zobaczyć tutaj: http://akademia.pliszka.pl/pozar-oleju-jak-ugasic

Optymalnie gdyby w każdej kuchni był spray gaśniczy pod ręką, ale z tym - wiadomo - już gorzej. Choć przydałby się też w wielu innych sytuacjach: www.youtube.com/watch?v=vnBTCq1siVs
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Sro Lip 31, 2013 1:48 pm    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
Selprim_pl
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 35

PostWysłany: Sob Sie 10, 2013 1:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za przydatny link oraz porady,bardzo często kiedy tylko pojawi się ogień w kuchni,zaczynamy panikować a trzeba wtedy myśleć trzeźwo i czym prędzej podjąć odpowiednie działania.
Powrót do góry
Oksana
Nowy
Nowy


Dołączył: 02 Gru 2013
Posty: 5

PostWysłany: Wto Gru 31, 2013 1:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panika to pół biedy, gorzej jak ktoś biegnie z patelnia do zlewu i leje wodą n
Powrót do góry
yoohoo
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 20 Sty 2014
Posty: 67

PostWysłany: Pon Sty 20, 2014 4:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, to średnio skuteczny sposób. Grunt to rozsądek, a porady jak najbardziej pomocne
Powrót do góry
eKuchnia_com
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 148

PostWysłany: Sro Sty 22, 2014 12:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadza się,przede wszystkim nie należy panikować i zachować spokój,chociaż jeśli ogień szybko się rozprzestrzenia,to musimy ratować przede wszystkim siebie.
Powrót do góry
yoohoo
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 20 Sty 2014
Posty: 67

PostWysłany: Czw Lut 06, 2014 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt, panika to najgorsze co możemy zrobić. Warto w sumie też poczytać artykuły o tym co robić w takich sytuacjach
Powrót do góry
SuperInterior.pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 01 Kwi 2014
Posty: 116

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2014 1:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łatwo powiedzieć "nie panikowac",a jestem zdania że każdy z nas na forum kto nagle zobaczyłby ogień w swojej kuchni uległby panice i po prostu wybiegł. To też najlepsze co można zrobić.
Powrót do góry
Tadekn
Nowy
Nowy


Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 2

PostWysłany: Pon Kwi 07, 2014 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Utrzymanie na wodzy swoich emocji nie jest łatwe, ale niestety konieczne w takich sytuacjach. Mając jednak taką podstawową wiedzę dużo łatwiej o poprawne zachowanie się w tak nietypowej i niespodziewanej sytuacji, która może przecież łatwo wystąpić w każdej kuchni.
Powrót do góry
sorbet
Nowy
Nowy


Dołączył: 24 Maj 2014
Posty: 3

PostWysłany: Sob Maj 24, 2014 12:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak, grunt to zachować zimną krew co ie jest łatwe

HIT-Torebki, Fachowa obsługa- tynki maszynowe cena
Powrót do góry
amelia98
Nowy
Nowy


Dołączył: 05 Cze 2014
Posty: 1
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Cze 05, 2014 10:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przydatne info, w sumie nie zastanawiałam się nad tym co można zrobić samemu jak przydarzy się pożar w kuchnii



?*?****

a od siebie zalecam zapoznać się z lampami stołowymi - idealne do kuchni i salonu
Powrót do góry
eKuchnia_com
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 148

PostWysłany: Czw Cze 26, 2014 10:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oby nigdy nikomu nie zdarzyła się taka przygoda z ogniem w kuchni,bo z doświadczenia wiem,że tylko tak łatwo sie mówi natomiast kiedy przychodzi do gaszenia to wybucha panika i nie wiemy co robić. Może ten poradnik wyjaśni kilka spraw.
Powrót do góry
ciekawa.forumowiczka
Nowy
Nowy


Dołączył: 25 Lip 2014
Posty: 14

PostWysłany: Pią Lip 25, 2014 9:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieje, ze nigdy to się nie przyda n
Powrót do góry
eKuchnia_com
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 148

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2014 7:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No a nawet jeżeli to już dojdzie do takiej sytuacji to wiemy mniej więcej jak się zachować,artykuł ciekawy i nawet można sobie czytać każdego dnia abyśmy utrwalili niektóre "zdrowe" nawyki w sytuacji zagrożenia w kuchni.
Powrót do góry
salamandra
Nowy
Nowy


Dołączył: 16 Sie 2014
Posty: 15

PostWysłany: Pon Paź 06, 2014 8:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wow, nie wiedziałam, że szmatka nie może być całkiem mokra
Powrót do góry
SuperInterior.pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 01 Kwi 2014
Posty: 116

PostWysłany: Wto Paź 07, 2014 11:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie tylko Ty,wątpie czy nawet doświadczeni kucharze o tym wiedzieli bo to takie szczegóły które łatwo pominąć a które mogą uratować nam sytuację podczas pożaru w kuchni.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Porady Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group