Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

cos nowego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Porady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tojuskaw
Gość





PostWysłany: Nie Wrz 18, 2011 11:21 pm    Temat postu: cos nowego Odpowiedz z cytatem

czy jest mi w stanie ktos powiedziec cos na temat omletow,interesuje mnie cos w rodzaju :
na w pol ubite jajka (na szybkiego) ,
i do tego przykladowo;
cebula
pomidor
szynka
sol,pieprz
i teraz tak ,jak to upiec na patelni tak ,ze by nie opadlo ,i czy ma ktos jakis inny pomysl jak to zrobic ,myslalem tez o brytwance jak na pizze i do pieca z serem na gorze ?
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Nie Wrz 18, 2011 11:21 pm    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
Kiara
Nowy
Nowy


Dołączył: 10 Sty 2012
Posty: 4

PostWysłany: Wto Sty 10, 2012 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzeba dobrze ubić jajka, żeby nie opadło. Ja zawsze robię na patelni, w piecu nie próbowałam, ale pewnie wyszłoby dobre.
Powrót do góry
Literka
Nowy
Nowy


Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 4

PostWysłany: Czw Sty 19, 2012 9:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj poszukać na stronie http://internetowe-przepisy.pl, ja zawsze tam zaglądam jak czegoś szukam w kwestii gotowania
Powrót do góry
Malinowa
Nowy
Nowy


Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Paź 07, 2012 2:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To brzmi trochę jak frittata n

Mój ulubiony przepis, smakuje podobnie jak omlet, ale jak dla mnie- jest dużo lepsza, z tym, że ja zazwyczaj korzystam z patelni ceramicznych:

Składniki
6 średnich cebul, cienko poszatkowanych
6 łyżek oliwy z oliwek
225 g pomidorków koktajlowych albo truskawkowych
sól i świeżo mielony czarny pieprz
6 jaj
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1 pęczek świeżej bazylii
55 g masła

Przygotowanie
Podduś cebule na oliwie na jasnobrązowo. Usuń skórki i posiekaj pomidory (mogą być również z puszki, osączone). Dodaj do cebuli i dopraw solą do smaku. Ogrzewaj 10 min, mieszając od czasu do czasu. Odciśnij warzywa przy brzegu rondla i przełóż do miski łyżką cedzakową. Pozostaw do ostygnięcia. Roztrzep łagodnie jajka tak, by je wymieszać nie powodując pojawienia się piany. Dodaj warzywa, ser, sporo pieprzu i soli do smaku. Porwij liście bazylii i wymieszaj wszystko razem.
W patelni o średnicy 30 cm, o nie przywierającym wnętrzu ogrzej masło, aż zacznie dymić. Wypełnij mieszaniną jajeczną, zmniejsz intensywność ogrzewania i ogrzewaj 15 min aż jajka się zetną, lecz na wierzchu pozostaną luźne. Podstaw patelnię pod grill na 30 sekund. Zsuń frittatę elastyczną łopatką na odpowiedniej wielkości talerz i potnij na kliny, gdy ostygnie. Można ją jeść na ciepło z sałatą lub na zimno, wyłożoną na kromkę chleba, jak to czynią uczniowie i robotnicy na lunch.
Powrót do góry
domowadama
Nowy
Nowy


Dołączył: 07 Sty 2013
Posty: 19

PostWysłany: Sro Sty 09, 2013 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aż mnie naszła ochota. jutro rano zaatakuję kuchnię n
Powrót do góry
jeggo
Nowy
Nowy


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 3

PostWysłany: Sob Lut 02, 2013 8:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hello, żeby omlet nie opadał trzeba dodać podczas ubijania białka trochę mąki, ja przeważnie dodaję płaską łyżeczkę na jedno białko n

Zależnie jak puszysty chcesz mieć omlet, tak długo ubijasz. Ja przewaznie ubijam do czasu aż mąka się rozejdzie, możesz też od razu dodać sól, to białko się tak nie spieni.

Polecam też nadzienie zrobić oddzielnie, a nie smażyć z omletem, bo wtedy wilgotnieje.
Powrót do góry
Helena1
Nowy
Nowy


Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 10
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Lut 17, 2013 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a wydawałoby się ,że to takie proste...
Powrót do góry
Selprim_pl
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 35

PostWysłany: Sob Mar 23, 2013 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja,a w brew pozorom to w ogóle nie jest proste i musimy liczyć się z tym,że za pierwszym razem nie wyjdzie nam to co chcemy uzyskać- czyli dobry omlet. Nie zapominajmy o obowiązkowym dodaniu odrobiny mąki.
Powrót do góry
ivonka
Nowy
Nowy


Dołączył: 23 Mar 2013
Posty: 17

PostWysłany: Czw Kwi 04, 2013 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Omlet to bomba kaloryczna a my tu preferujemy smaczne dietetyczne dania n
Powrót do góry
Selprim_pl
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 35

PostWysłany: Sob Kwi 27, 2013 11:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No zgadza się,ale każda dieta czasem potrzebuje urozmaicenia i jestem zdania,że zjedzony raz na jakiś czas omlet nikomu nie zaszkodzi:)
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Porady Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group