Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Grillowany łosoś z karmelizowanym rabarbarem i szparagami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gosia5432
Nowy
Nowy


Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 2

PostWysłany: Pią Maj 27, 2016 12:30 pm    Temat postu: Grillowany łosoś z karmelizowanym rabarbarem i szparagami Odpowiedz z cytatem

Ostatnio przeglądając internet, trafiłam na stronę firmy Savpol i w ich inspiracjach właśnie na przepis wymieniony w temacie.

Mam zamiar zrobić go jutro, dzisiaj pojadę zakupić składniki.
A zainteresowanym podsyłam przepis:

Składniki:
łosoś – 4 porcje 800 g
rabarbar – 300 g
szparagi świeże – 500 g
kasza pęczak – 200 g
białe wino – 100 ml
bulion – 600 ml
śmietana Pritch cooking 15% - 50 ml
cebula, czosnek, oliwa z oliwek, masło klarowane, miód, marynata do ryb, sól, pieprz, cytryna, ogórek zielony, świeża kolendra


Sposób wykonywania
Kaszę przygotowujemy na sposób risotto. Podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę na oliwie z oliwek. Dodajemy kaszę pęczak i przesmażamy przez 2-3 minuty. Podlewamy białym winem. Następnie, kilkukrotnie podlewamy bulionem aż do miękkości kaszy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.

Osobno na patelni podsmażamy pokrojony rabarbar (na maśle klarowanym), podsmażamy dodając miód i karmelizujemy rabarbar. Część rabarbaru dodajemy do przygotowanej kaszy, pozostały rabarbar pozostawiamy do ozdoby.

Obieramy i gotujemy szparagi w osolonej wodzie ok. 6 min.

Rybę marynujemy w przyprawach, soli, pieprzu i soku z cytryny. Patelnię grillową wykładamy papierem Saga, smażymy łososia zaczynając od skóry do uzyskania chrupkości. Dosmażamy z drugiej strony.

Serwujemy ozdabiając kolendrą i wykorzystując np. długi plasterki ogórka zielonego.

Smacznego !
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Pią Maj 27, 2016 12:30 pm    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
MarzenkaH
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 13 Cze 2016
Posty: 22

PostWysłany: Pon Cze 27, 2016 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ekstra przepis. Tym bardziej ze sezon na rabarbar i szparagi w pełni n
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group