Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kotlety mielone
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arycja
Gość





PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 1:42 pm    Temat postu: kotlety mielone Odpowiedz z cytatem

Mam pytanko co zrobić żeby kotlety mielone nie były twarde.
Moje sązawsze twarde.
Pozdrawiam
arycja
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Pią Lut 08, 2008 1:42 pm    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
agrafka
Nowy
Nowy


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 9
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 12:56 am    Temat postu: Re: kotlety mielone Odpowiedz z cytatem

arycja napisał:
co zrobić żeby kotlety mielone nie były twarde.
Moje są zawsze twarde.

Naprawdę? Z jakiego mięsa je robisz? Zresztą nieważne. Najlepsze jest wieprzowe lub mieszane (wieprzowo-wołowe), ale często robię z mielonego indyczego. Dodaję namoczoną i odciśniętą bułkę, całe jajko, przyprawy (np. vegetę). Panieruję w bułce tartej i smażę na oleju. Zawsze wychodzą. Spróbuj jeszcze raz n
Powrót do góry
Holly
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 31
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Kwi 01, 2008 11:52 am    Temat postu: Re: kotlety mielone Odpowiedz z cytatem

arycja napisał:
Mam pytanko co zrobić żeby kotlety mielone nie były twarde.
Moje sązawsze twarde.
Pozdrawiam
arycja


Musisz je porządnie wyrobić (dolej trochę wody, żeby się lepiło). No i od mięsa zależy - polecam karczek.

Na końcu wszystkie kotlety wkładam do garnka i trochę podduszam - wtedy są mięciutkie.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakość kotletów mielonych zależy od mięsa ,jeżeli kupujesz mięso w sklepie
to zawsze będą twarde i nieapetyczne ,mam wrażenie ,że są czymś naszprycowane ,żelatyną czy czymś innym.kup mięso na wsi od kogoś kto
karmi świnie tradycyjnie , będziesz miała słoninkę na pyszny smalec,kości na zupę i super mięsko na mielone ,takie mięciutkie ,soczyste i pachnące .
wcale nie wychodzi drożej kupienie całej ćwiartki niż po kawałku w sklepie
i w dodatku to mięso jest niezjadliwe.kilka razy kupiłam w sklepie i musiałam wyrzucić bo to nie da się jeść.
Powrót do góry
jacobs
Nowy
Nowy


Dołączył: 18 Lip 2009
Posty: 1
Skąd: galicja

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kup na jakimś placu kawałek łopatki i tyle samo wołowego , zmiel to wszystko,wyrób go dokładnie dodając odciśniętą bułke ,sól pieprz do smaku rozetrzyj jeden ząbek czosnku z solą , wbij jajko jak będzie za wolne dodaj troche bułki tartej i smaż to wszystko na smalcu wieprzowym lub gęsim. napewno będzie dobre i nie twarde.smacznego
Powrót do góry
nairre
Nowy
Nowy


Dołączył: 20 Lip 2009
Posty: 11

PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nigdy nie dodaje wołowiny, najlepsze mielone są z łopatki.
Powrót do góry
rastman
Nowy
Nowy


Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 3

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a nie z indyka?
Powrót do góry
gieniastus
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 21

PostWysłany: Pią Sty 04, 2013 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja zazwyczaj robię wieprzowe i nigdy nie są twarde.
Powrót do góry
domowadama
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 07 Sty 2013
Posty: 20

PostWysłany: Sro Sty 09, 2013 9:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja robię różnie, wieprzowe, drobiowe. nie możesz dodać za dużo bułki bo wtedy twardnieją. wyrób sobie taką papkę mięciutką i wyjdą n
Powrót do góry
eKuchnia_com
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 149

PostWysłany: Sob Wrz 21, 2013 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koniecznie mięso wieprzowe i dwa zółtka z jajek,wtedy kotlety na pewno nie wyjdą twarde. To też zalezy na jakim oleju smażysz,polecam naturalną oliwę z oliwek.
Powrót do góry
annimmka
Nowy
Nowy


Dołączył: 17 Lip 2013
Posty: 5

PostWysłany: Czw Wrz 26, 2013 10:37 am    Temat postu: kotlety mielone Odpowiedz z cytatem

myślę, że dobrym sposobem jest, aby namoczyć bułkę w mleku i połączyć później z mięsem mielony i dodać jedno jajko. Wtedy kotlety będą miękkie n
Powrót do góry
WinaImport_pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 07 Paź 2013
Posty: 83

PostWysłany: Pon Paź 07, 2013 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W zasadzie chyba właśnie tak robi się kotlety mielone,prawda? Zawsze moczą bułkę z tym że nie w mleku a zwykłej wodzi,potem dodaje jajko i zawsze wychodzą miękkie. Piszesz w mleku. W takim razie koniecznie muszę spróbowaćn
Powrót do góry
magda4000
Nowy
Nowy


Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 2

PostWysłany: Wto Lis 26, 2013 12:40 am    Temat postu: za dużo bułki Odpowiedz z cytatem

Wychodzą twarde, bo pewnie dajesz za dużo bułki. Tak na prawdę trzeba jej tylko tyle, aby uformować kulkę. Ja już robiłam chyba z każdego mięsa dla dziecka. Fakt faktem, najlepiej robić wołowo -wieprzowe. Drobiowe zawsze bedą trochę twardsze. Patrz też jakich przypraw używasz. Wołowina zawsze będzie bardziej miękka jak jej nie posolisz. Ja używam przypraw NPS-Mix są bez soli i glutaminianu sodu. Znajdziesz je tu : www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Powrót do góry
alex33
Nowy
Nowy


Dołączył: 04 Lut 2013
Posty: 10

PostWysłany: Sro Gru 04, 2013 9:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam podobnie moje kotlety, są niedobre, a mama robi pyszne. Cóż smaki dzieciństwa, tego nie da się powtórzyć.
Powrót do góry
eKuchnia_com
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 149

PostWysłany: Sro Sty 22, 2014 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może to tylko kwestia wprawy i doświadczenia: za dużo bułki,brak żółtka- takie szczegóły świadczą właśnie o smaku,a dobrze gotować uczymy się prawie przez całe życie.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group