Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kurczak po chiński
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
madzias
Nowy
Nowy


Dołączył: 10 Lut 2012
Posty: 4

PostWysłany: Pią Lut 10, 2012 8:54 pm    Temat postu: Kurczak po chiński Odpowiedz z cytatem

Kurczak po chińsku wg mojego przepisu;)
Fileta z kurczaka pokrój w drobne kawałki i podsmaż na wolnym oleju. Następnie przyrządź sos fix do potraw chińskich. Dodaj do niego wcześniej przyrządzonego kurczaka, drobno pokrojoną paprykę, troszkę chili w proszku i łyżkę sosu chili słodko-ostrego TAO. W między czasie ugotuj ryż na sypko.Ryż i przyrządzony sos z kurczakiem i papryką podaj na talerz n
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Pią Lut 10, 2012 8:54 pm    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
Veronique
Nowy
Nowy


Dołączył: 26 Maj 2012
Posty: 3

PostWysłany: Sob Maj 26, 2012 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwielbiam chińską kuchnię! Na pewno wypróbuję Twój przepis n
Powrót do góry
mirabelka
Nowy
Nowy


Dołączył: 16 Lip 2012
Posty: 3

PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja marynuję kawałki kurczaka w takiej marynacie:
4 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka soku z cytryny
po 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i pieprzu kajeńskiego

Marchewkę kroję w zapałkę a mango w cienkie paseczki, imbir ścieram na tarce(malutki kawałeczek)
Na oleju w woku podsmażam najpierw mięso 3-4 minuty, potem kolejno co 2 minuty dodaję marchewkę, imbir, mango, na koniec doprawiam sosem powstałym z kilku łyżek sosu sojowego z octem ryżowym i anyżem w proszku.

Podaję z ryżem lub chińskim makaronem.
Uwielbiam azjatyckie smaki.
Powrót do góry
Szmakowiciak
Nowy
Nowy


Dołączył: 30 Lip 2012
Posty: 9

PostWysłany: Wto Lip 31, 2012 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oba wypróbujęn jak czytam takie przepisy, to już widzę zimę, chłody i takie rozgrzewające pyszności
Powrót do góry
Beneq
Nowy
Nowy


Dołączył: 28 Cze 2013
Posty: 6

PostWysłany: Sro Paź 02, 2013 10:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrzuce i moj przepis:

Oto, jak powstaje kurczak Chow Mein.

Etap 1: Mięso kurczaka kroimy, uzyskując cienkie paski. Następnie pierś marynujemy dodając skrobię ziemniaczaną oraz sos sojowy.
Etap 2: Imbir oraz ząbki czosnku siekamy, ostrą paprykę chili kroimy w plasterki, a marchew w paski
Etap 3: Gotujemy makaron do Chow Mein (dostępny w wielu sklepach, wystarczy stoisko z chińskimi artykułami kulinarnymi). Ugotowany makaron płuczemy zimną wodą i dodajemy kilka kropel oleju sezamowego.
Etap 4: Na rozgrzany wok wlewamy olej i wszystkie warzywa. Przez chwilę smażymy, stale mieszając. Gdy warzywa się zarumienią – dodajemy marynatę z mięsem i ponownie smażymy.
Etap 5: Na wok dodajemy ugotowany makaron i mieszamy wszystkie składniki.
Etap 6: Gdy mięso się zarumieni, a makaron dobrze wymiesza z wszystkimi składnikami – serwujemy danie w woku lub na talerzach.
Powrót do góry
Lamorra
Nowy
Nowy


Dołączył: 05 Gru 2013
Posty: 2

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 6:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wygląda na prosty ale smaczny, przy okazji wypróbuję n Warto dodać, że drób najzdrowiej jest popić białym winem. np. Grasevina Kutjevo z http://winobalkanskie.pl/wina/grasevina_kutjevo_1l,171.html

Ostatnio zmieniony przez Lamorra dnia Nie Gru 29, 2013 3:23 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
WinaImport_pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 07 Paź 2013
Posty: 83

PostWysłany: Nie Gru 22, 2013 1:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy przepis,przyznam ze dosyć często przyrządzam kurczaka po chińsku,więc teraz wypróbuję ten Twój i oczywiście dam znać na forum jak wyszedłn
Powrót do góry
Pasjaaa
Nowy
Nowy


Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 4

PostWysłany: Pon Maj 12, 2014 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy i smaczny przepis. Dla tych, którzy chcieliby pokombinować z taką formą polecam bloga http://www.frisco.pl/dziennikkulinarny/
Powrót do góry
Ewelka89
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 04 Mar 2014
Posty: 20
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią Maj 16, 2014 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja często dodaję przyprawę do potraw chińskich z polo marketu, nie pamiętam jej nazwy . Wiem że lepiej to samemu przygotować a nie gotowaca ale to jest na prawdę smaczne i kurczak wychodzi że palce lizać! Taka przyprawa w zielonym opakowaniu
Powrót do góry
SuperInterior.pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 01 Kwi 2014
Posty: 117

PostWysłany: Wto Maj 27, 2014 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja używam różnych przypraw do kurczaka po chińsku,nie mam jednej ulubionej którą mógłbym tutaj szczególnie wyróznić. Dzięki za przydatne przepisy,na pewno w wolnej chwili wypróbuję,warto eksperymentować w kuchni:)
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto Cze 10, 2014 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwielbiam kuchnię orientalną wypróbuję dziś tego kurczaka
Powrót do góry
Drakhtul
Nowy
Nowy


Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 3

PostWysłany: Sro Cze 11, 2014 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jak robie kurczaka po chinsku to korzystam z fixa do potraw chinskich od culineo z biedronki, jest swietny, szybko i prosto mam smaczne danie.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Sro Cze 11, 2014 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ogólnie lubię kurczaka pod każda postacią ostatnio jadłam w orientalnej restauracji w Mekongu takiego na ostro bardzo mi smakował. Czy próbujecie w domu zrobić potrawy które jedliście w restauracjach?
Powrót do góry
burkete
Nowy
Nowy


Dołączył: 18 Cze 2014
Posty: 1

PostWysłany: Sro Cze 18, 2014 11:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

orientalnego kurczaka zrobimy prosto, wszystko opiera się na marynacie z sosu sojowego, miody, odrobiny musztardy ostrej i posypki sezamowej
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią Cze 20, 2014 11:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Będe próbować zrobić tego orientalnego kurczaka może się uda jak długo należy go trzymać w marynacie?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group