Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Majonez... jak zrobić

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Porady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sushi
Nowy
Nowy


Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 14
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Kwi 23, 2013 9:48 am    Temat postu: Majonez... jak zrobić Odpowiedz z cytatem

Teoretycznie przepis jest prosty:
1 lub 2 żółtka
łyżeczka musztardy
trochę soli i pieprzu
ucierać dodają po kropelce oleju... (oleju około 250 ml)

ale co poradzić, gdy mi się waży za każdym razem w tym samym momencie
po zużyciu polowy oleju...
do testowania były już używane różne jajka i różne oleje...
ktoś zna sposób żeby okiełznać majonez, zanim zacznę mieć biceps jak Pudzian...
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Wto Kwi 23, 2013 9:48 am    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
sushi
Nowy
Nowy


Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 14
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Kwi 30, 2013 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok już mam, do:

1 lub 2 żółtka
łyżeczka musztardy
trochę soli i pieprzu

dolać łyżkę soku z cytryny, a następnie wymieszać i dodawać po odrobinie oleju
wychodzi i jest świetny n

polecam
Powrót do góry
Selprim_pl
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 35

PostWysłany: Sob Cze 15, 2013 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teoretycznie przepis faktycznie nie wydaje się trudny,jednak aby uzyskać odpowiednią gęstość i smak,potrzeba też doświadczenia i wyczucia podczas mieszania składników.
Powrót do góry
gim
Nowy
Nowy


Dołączył: 12 Wrz 2013
Posty: 1
Skąd: Katowice

PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 10:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jadłem kiedyś majonez zrobiony z całego jajka ze skorupką, która była zmiksowana. Podobno miał mieć więcej wapna n
Może i miał, ale skorupki czuło się między zębami. Zatem nie polecam ze skorupką.
Powrót do góry
eKuchnia_com
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 148

PostWysłany: Sob Wrz 21, 2013 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie,potem skorupkę czuje się podczas jedzenia takiego majonezu więc także nie polecam. czy faktycznie ma więcej wapnia? Może i tak,ale to naprawdę bardzo minimalna różnica.
Powrót do góry
magda89
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 20

PostWysłany: Wto Lut 11, 2014 9:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A macie jakiś sposób na ważenie się majonezu? Bo próbowałam go zrobic kilka razy i ciągle ten sam problem ;/
Powrót do góry
armenio
Nowy
Nowy


Dołączył: 18 Lut 2014
Posty: 2
Skąd: Luboń

PostWysłany: Wto Lut 18, 2014 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba obecnie coraz rzadziej ludzie bawią się w robienie majonezu
Powrót do góry
yoohoo
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 20 Sty 2014
Posty: 67

PostWysłany: Pią Lut 21, 2014 7:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś próbowałam, ale kompletnie mi to nie wyszło
Powrót do góry
WinaImport_pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 07 Paź 2013
Posty: 83

PostWysłany: Pią Mar 28, 2014 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może to kwestia chęci oraz odpowiednich proporcji podczas doboru składników. Majonez domowej roboty smakuje naprawde wyśmienicie.
Powrót do góry
Frydryk83
Nowy
Nowy


Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 2

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2015 11:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

właśnie zrobiłem majonez dzięki wam spaniałą sprawa taki jaki lubię i doprawiłem go tak jak chciałem . już nigdy nie kupie majonezu chyba ze nie bd miał wyboru n dzięki i pozdrawiam n
Powrót do góry
SuperInterior.pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 01 Kwi 2014
Posty: 116

PostWysłany: Wto Maj 12, 2015 8:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mi nigdy nie wychodzi taki dobry,swojski majonez jak opisujecie,bardziej kwaśny i szybko się psuje,być może źle mieszam ze sobą proporcje i dlatego jest taki efekt,ale fakt ze taki domowej roboty powinien być znacznie smaczniejszy niż kupiony.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Porady Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group