Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sposób na soczystego kurczaka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
patrycja84
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 13 Lut 2014
Posty: 24

PostWysłany: Czw Paź 23, 2014 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest kilka tricków, które sprawią, że upieczony kurczak nie będzie suchy, a bardzo soczysty. Jeden z nich już wymieniliście, to pieczenie w folii. Kolejnymi są: wylanie na dno brytfanki pół szklanki wody/bulionu/soku z jabłek, nacięcie kurczaka i włożenie w otwory małych kawałków masła (można wymieszać je z ziołami np. tymiankiem) oraz skropienie kurczaka sokiem z cytryny. Muszę też przyznać, że wiele zależy od przepisu, ja na przykład najczęściej korzystam z tego - http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/filet-z-kurczaka-z-holenderskim-sosem-pomaranczowo-rozmarynowym-843.html. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty, a w połączeniu z sosem pomarańczowym jest wprost idealny n.
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Czw Paź 23, 2014 1:08 pm    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
eKuchnia_com
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 148

PostWysłany: Pią Lis 07, 2014 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O bulionie na dnie brytfanki też słyszałam,a mało tego nawet kiedyś na święta próbowaliśmy i faktycznie wyszedł bardzo smaczny,nie przylegał do spodu i nie spiekł się wiec oczywiście warto.
Powrót do góry
MagdaMagda
Nowy
Nowy


Dołączył: 07 Lip 2015
Posty: 14

PostWysłany: Wto Lip 21, 2015 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój sposób to kurczak marynowany w whisky z imbirem i sokiem z cytryny. Jako farsz dodaję do niego wątróbkę z nasionami np. siemieniem lnianym i słonecznikiem. Marynuję go przez około 6h i wrzucam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pychota! Sprawdziłam, że najbardziej smakuje mi whisky http://whisky.pl/delikatne/glenlivetfounders.html ale można użyć czegoś tańszego. Nie dodaje się jej dużo, więc starcza na bardzo długo - chyba, że się ją wypije n
Powrót do góry
PizzeriaZuzola.pl
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 143

PostWysłany: Wto Wrz 15, 2015 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznam że przepis bardzo interesujący,szczególnie włączając w to dwa połączenia jak imbir oraz whiskey. Ktoś z Was może próbował i napisze jak smakuje?
Powrót do góry
Andy
Nowy
Nowy


Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 12

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 8:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skorzystam n
Powrót do góry
PizzeriaZuzola.pl
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 143

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 10:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Okej,w takim razie będziemy czekać na Twoją opinie odnośnie tego czy warto dodawać whiskey,bo np do gulaszu wieprzowo wołowego,alkohol nie jest dobrym dodatkiem i uzupełnieniem.
Powrót do góry
Katt
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 21 Lip 2015
Posty: 29
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: Wto Paź 20, 2015 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam alkoholu staram się nie dodawać do posiłków, pewnie dlatego, że mam małe dzieci i to pewnie jest przyczyną.
Powrót do góry
PizzeriaZuzola.pl
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 143

PostWysłany: Sro Lis 25, 2015 1:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można w takim razie spróbować dodać alkohol do potrawy przygotowanej dla dorosłych,której nie spróbują dzieci,zawsze to jakieś rozwiązanie jeżeli chcecie poznać taką mieszankę smaków.
Powrót do góry
Beneq
Nowy
Nowy


Dołączył: 28 Cze 2013
Posty: 6

PostWysłany: Sro Sty 27, 2016 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zona znalazla ostatnio taki przepis: http://jedzmy-zdrowo.pl/placki-z-piersi-z-kurczaka-i-warzywami/ i zrobila na niedzielny obiad. Musze przyznac, ze zdrowo i smacznie:)
Sporo jemy kurczakow, szczegolnie jak sa promocje w marketach i mozna kupic kure za 6zl/kg albo i mniej czasem:>
Powrót do góry
sisi
Nowy
Nowy


Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 1

PostWysłany: Czw Sty 28, 2016 7:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zawsze piekę kurczaka (zresztą inne rodzaje i gatunki mięsa także) w rękawie do pieczenia. Moim zdaniem bardzo ważny jest też czas pieczenia, łatwo można przesuszyć mięso. Poza tym chciałabym wam polecić pyszny przepis na skrzydełka z kurczaka w miodzie. Rewelka
Powrót do góry
PizzeriaZuzola.pl
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 143

PostWysłany: Wto Lut 16, 2016 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piszesz o niższych cenach,ale też staraj się zwracać uwagę na jakość i świeżość danego mięsa,bo moim zdaniem ma to kluczowe znaczenie aby obiad faktycznie był smaczny,czyli zawsze dobre i świeże produkty.
Powrót do góry
fiiczek
Nowy
Nowy


Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 5

PostWysłany: Wto Mar 22, 2016 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za porady panowie
Powrót do góry
ufife
Nowy
Nowy


Dołączył: 24 Mar 2016
Posty: 5

PostWysłany: Czw Mar 24, 2016 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie mama np dolewa coli, wtedy taki kurczak jest soczysty
Powrót do góry
lefek
Nowy
Nowy


Dołączył: 27 Mar 2016
Posty: 5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie Mar 27, 2016 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ahh, az mi narobiliscie ochote, dzieki za rady
Powrót do góry
PizzeriaZuzola.pl
Ekspert
Ekspert


Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 143

PostWysłany: Wto Maj 24, 2016 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też słyszałam o dolewaniu coli,natomiast równie dobrze można pokusić się o dolewkę zwykłej wody,znajoma tak robi i smak kurczaka,jego panierka są bardzo soczyste.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group