Strona główna Forum kulinarne - GdzieZjesc.info
Forum Ogólnopolskiego Serwisu Informacyjno - Kulinarnego
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Włoskie inspiracje, czyli makaron na mój sposób.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ania
Administrator
Administrator


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 149

PostWysłany: Sro Sie 30, 2006 2:33 pm    Temat postu: Włoskie inspiracje, czyli makaron na mój sposób. Odpowiedz z cytatem

Witam Was serdecznie,

wiem, że "na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy", dlatego chciałabym Was zaprosić do zaproponowania kilku przepisów dotyczących Waszych inspiracji na temat makaronów. Sama jestem ich ogromnym miłośnikiem i zdaję sobie sprawę, że wielbicieli włoskiego specjału jest wśród nas dużo więcej.

Mój ulubiony przepis na makaron nie jest zbyt skomplikowany, ale sądzę, że jak na obiadek robiony w domku może zdobyć uznanie miłośników nawet najbardziej wykwintnych przepisów. Oto on:

MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE SEROWYM.

Składniki:
- 1 brokuł (świeży, paczka mrożonych, czyli zależnie od pory roku),
- kostka bulionu,
- łyżka masła,
- 1 cebula,
- kawałek ulubionej wędliny (np. krakowskiej),
- 15 dkg sera żółtego,
- mała śmietana,
- sól, pieprz,
- i oczywiście makaron (nasz ulubiony).

Sposób przygotowania:
W jednym garnku gotujemy brokuły w małych kawałkach (do momentu aż zmiękną) na połowie kostki bulionowej. W drugim przygotowujemy makaron. A w trzecim... kwintesencja całej potrawy, czyli nasz sos. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do zezłoconej porkojoną również w kostkę wędlinę. Kiedy delikatnie się podsmażą dodajemy do nich starty na tace ser żółty i chwilkę później śmietanę. Po chwili widzimy, że śmietana powoduje iż z wszystkiego robi się gładki sos. Do niego dodajemy troszkę pieprzu i drugą połowę kostki bulionowej (raczej nie solimy ze względu na żółty ser i kostkę bulionową). Na sam koniec dodajemy ugotowane brokuły i... gotowe n Podajemy na talerzach makaron polany sosem.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.

Może macie jakieś ciekawe przepisy? Chętnie wypróbuję Wink
Czekam na propozycję i pozdrawiam serdecznie.[/url]
Powrót do góry
Google
Sponsor





PostWysłany: Sro Sie 30, 2006 2:33 pm    Temat postu: Przerwa na reklamę

Powrót do góry
Aneta
Gość





PostWysłany: Czw Sie 31, 2006 10:47 am    Temat postu: Szybki sposób na makaron na obiad. Odpowiedz z cytatem

Chyba najprostrzym moim sposobem na sos do makaronu jest zeszklenie na maśle cebuli i czosnku, dodanie do tego przecieru pomidorowego, soli, pieprzy, oregano i papryki, a następnie przy podawaniu - posypanie makaronu z sosem mozzarelką. Pycha, polecam! Smile
Powrót do góry
Matter
Gość





PostWysłany: Sob Wrz 02, 2006 9:16 am    Temat postu: a ja bym do tego ... Odpowiedz z cytatem

... dodał tuńczyka (najlepiej z puszki, w duzych kawałkach), fajny smak ma, szczególnie ze szczypiorkiem n
Powrót do góry
Kasik
Gość





PostWysłany: Czw Lis 09, 2006 7:30 am    Temat postu: makaron z krewetkami Odpowiedz z cytatem

hej, ja ostatnio wyprobowalam makaron w sosie serowym, ale dodalam do tego krewetki - bardzo smaczne, tylko raczej trzeba zrezygnowac z brokulow, bo sa za bardzo aromatyczne i krewetki sa "mniej wyczuwalne"...
Powrót do góry
Jasiulka_80
Gość





PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 7:24 am    Temat postu: makaronio :) Odpowiedz z cytatem

ja uwielbiam makaron, do ktorego sos przygotowuje sie na bazie beszamelu, do niego dodaje sie kostke warzywna, przecier pomidorowy, podpieczona cebulke i troszke wedlinki i gotowe Wink
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 12:46 am    Temat postu: Re: Włoskie inspiracje, czyli makaron na mój sposób. Odpowiedz z cytatem

Ania napisał:

Mój ulubiony przepis na makaron nie jest zbyt skomplikowany

Mój też nie n To farfalle (makaron w kształcie kokardek, bardzo urokliwy i smaczny) z wędzonym łososiem.

Składniki:
- 150 – 200 g wędzonego łososia
- sok z połówki cytryny
- 2 – 3 łyżeczki świeżej śmietany
- kapary (konserwowane, ze słoiczka)
- pieprz do smaku
- parmezan

Rozpuścić łyżkę masła na patelni. Kiedy zacznie się lekko pienić wrzucić na nie wędzonego łososia i mieszając lekko obsmażyć. Łosoś powinien ściąć się i rozpaść na kawałki.
Ugotować makaron al dente, lekko odsączyć i wrzucić na patelnię. Wymieszać, doprawić sokiem z połówki cytryny. Do łososia dodać śmietanę, która powinna połączyć się z wodą z lekko odcedzonego makaronu i utworzyć kremowy sos. Dodać łyżkę kaparów, doprawić pieprzem. Nie solić!!! Sól 'wyjdzie' z łososia. Mieszając, podgrzewać całość przez kilka minut. Można posypać struganym parmezanem.
Zamiast kaparów, danie można doprawić do smaku świeżym koperkiem, którym należy posypać makaron lub dodać wcześniej do sosu.
Danie robi się bardzo szybko - w ciągu 15 minut jest gotowe. Smacznego n
Powrót do góry
agrafka
Nowy
Nowy


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 9
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 1:09 am    Temat postu: Re: Włoskie inspiracje, czyli makaron na mój sposób. Odpowiedz z cytatem

Ania napisał:

Może macie jakieś ciekawe przepisy? Chętnie wypróbuję Wink

To jeszcze jeden dołożę do tych farfali z wędzonym łososiem, skoro zachęcasz do dzielenia się sprawdzonymi przepisami - cannelloni z piersią kurczaka.
Cannelloni – to rurki w rozmiarze XXL - długie i duże. Faszeruje się je mięsem, warzywami (lub mieszaniną mięsa z warzywami) i zapieka w piekarniku.

Składniki:
- opakowanie makaronu cannalloni
- pierś kurczaka
- zielony groszek (świeży blanszowany, mrożony lekko obgotowany lub w ostateczności konserwowy z puszki)
- 2-3 łyżki śmietany
- parmezan
- szklanka mleka
- 2 jajka
- liście rukoli
- przyprawy: sól, pieprz, zioła


Pierś kurczaka – obsypaną ziołami i pieprzem - usmażyć na oliwie, schłodzić i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować farsz do makaronu: do miski włożyć kurczaka, dodać groszek, śmietanę, ser, poszarpane listki rukoli, doprawić do smaku. Wymieszać.
Nafaszerować rurki makaronu (można go wcześniej obgotować parę minut w osolonej wodzie, odcedzić i rozłożyć, żeby się nie posklejał - ale nie jest to konieczne) niezbyt mocno, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu – wysmarowanym tłuszczem. Całość polać mlekiem, rozmieszanym z jajkami, posypać parmezanem – rurki powinny być całkowicie nim przykryte i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut. Pychota n
Powrót do góry
Katrin3783
Gość





PostWysłany: Wto Sty 25, 2011 5:59 pm    Temat postu: Makarony włoskie Odpowiedz z cytatem

Produkty włoskie makarony, wędliny, oliwy i sosy można kupić w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność w Warszawie.
Powrót do góry
apetyczna
Początkujący
Początkujący


Dołączył: 08 Sie 2011
Posty: 23

PostWysłany: Sro Sie 10, 2011 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mniam, przepysznie brzmi przepis, który podałaś (z brokułami), ja też czasami robię spaghetti z brokułami i jest świetne, gniotę je zwykle na taką jakby pastę i też dodaję śmietanki, serka topionego, żółtego i obowiązkowo czosnku, bazylię i oregano. Pyyyycha!
Powrót do góry
mirabelka
Nowy
Nowy


Dołączył: 16 Lip 2012
Posty: 3

PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najpyszniej brzmią kokardki z wędzonym łososiem, koniecznie muszę je wypróbować zwłaszcza, że w moim domu wszyscy uwielbiają zarówno wędzonego łososia jak i makarony.
Latem właśnie staram się takie proste szybkie sosy przygotowywać, żeby zbyt długo w kuchni nie stać w upale, aczkolwiek kilka dni temu dałam się rodzince przekonać do zrobienia spaghetti bolognese, dość długo się je przygotowuje, ale czego się nie robi dla bliskich.
Ja ostatnio robiłam je z tego przepisu:

http://www.kulinarnawyspa.pl/spaghetti-bolognese.html

Wiem, że niektórzy znacznie skracają czas jego przygotowywania, a jak wy robicie sos boloński? Może da się to jakoś przyspieszyć i nie stracić na smaku?
Powrót do góry
Malinowa
Nowy
Nowy


Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Paź 07, 2012 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak makaron to może i ja podam swój ulubiony przepis n

Potrzebne jest:

1.paczka kolorowego makaronu
2. mozarella
3. świeża bazylia
4. suszone pomidory
5. pestki dyni lub/i ziarna słonecznika
6. kilka plasterków szynki, lub boczku, wedle uznania.

Przygotowanie:

Makaron ugotować, odcedzić, przełożyć do garnka. Boczek podsmażyć, dodać do makaronu. Pokroić suszone pomidory, także je dodać, dodać listki bazylii. Uprażyć pestki dyni i ziarna słonecznika, dodać je. Porwać w palcach mozarellę i wszystko wymieszać.

Smakuje i na ciepło i na zimno n I przede wszystkim pięknie wygląda, więc z powodzeniem można przełożyć to z garnka do jakiejś ładnej salaterki i podać gościom (moi uwielbiają! n )
Powrót do góry
kasper4433
Nowy
Nowy


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 3

PostWysłany: Sro Paź 10, 2012 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super, chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
Powrót do góry
tomcik
Nowy
Nowy


Dołączył: 15 Paź 2012
Posty: 3

PostWysłany: Sro Sty 16, 2013 2:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis na Penne z sosem bolońskim

500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
1 puszka pomidorów krojonych
2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża marchewka starta na dużych oczkach
50 g selera naciowego posiekanego
250 ml bulionu
100 ml mleka lub śmietanki
50 ml wina wytrawnego czerwonego lub białego
1 duża cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku
przyprawy do smaku: oregano, bazylia, sól, pieprz


Na patelni z grubym dnem podsmażyć mięso mielone. Dodać 2 łyżki tłuszczu i dodać cebulę. Zeszklić. Dolać wino i poczekać aż odparuje. Zmniejszyć gaz, dodać marchewkę, seler naciowy i dolać bulion, pomidory z puszki i wymieszać z koncentratem. Dusić ok 30 – 40 minut aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać mleko lub śmietankę. Po ponownym zgęstnieniu sosu całość doprawić przyprawami do smaku. Gotowe! Teraz wystarczy polać sosem ulubiony makaron (na zdjęciu trójkolorowe penne) i posypać startym twardym serem.

A poza tym teraz w Calabrii mają festiwal makaronów: www.calabria.pl
Powrót do góry
jkonar
Nowy
Nowy


Dołączył: 20 Lut 2013
Posty: 3

PostWysłany: Sro Lut 20, 2013 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja lubie domowe pesto:
blenduję bazylię, orzechy (nawet włoskie jak mam), oliwę, sól, pieprz i mieszam to z makaronem
! mniam! polecam!n
Powrót do góry
smaczna30
Nowy
Nowy


Dołączył: 11 Wrz 2013
Posty: 1

PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 1:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja dla miłośników makaronu polecam tę stronkę http://www.odmakaroniarzy.pl/ , bardzo smaczne przepisy na ciekawe makarony n
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum kulinarne - GdzieZjesc.info Strona Główna -> Wasze przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group