| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Rebeka Nowy

|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 11:10 am Temat postu: Wook Warszawa - godne podziwu podejście do kuchni chińskiej |
|
|
Wook Warszawa
Przy Hotelu Mariott
Przyznaję od razu - to jedna z moich ulubionych Restauracji, bywam tam w miarę możliwości dość regularnie.
Pierwszą rzeczą, która zaskakuje w tej restauracji, to wygląd - zadbany wystrój, uroczy klimat (szczególnie rybki jaskrawe rzucające się w oczy i kuchnia na samym środku, gdzie można podczas oczekiwania na zamówienie przyglądać się, jak panowie kucharze przygotowują nasze posiłki)
Druga zaleta jest zauważalna zaraz po zajęciu miejsca - uprzejma obsługa, która wskaże stolik i doradzi przy zamówieniu, ale zanim o zamówieniu mowa, kolejne zaskoczenie
Ceny - to przecież lokal w Mariottcie, oczywistym jest fakt, że tanio to tutaj być nie może - a to nie prawda! Ceny dań wahają się między 4 a 6zł (!). Tak więc można "poszaleć" i powybierać sobie kilka dań, skosztować wielu smaków, wychodząc z pełnym żołądkiem i podobnym portfelem
A jeśli chodzi o samą kuchnię chińską…
Z dań, które zamówiłam już kilkukrotnie:
Zupa Wan Tan – niby rosołek, ale jaki pachnący… (na kokosową się jeszcze nie zdecydowałam, ale nie powiem – kusi ),
Kurczak słodko – kwaśny – ja tam nie przepadam za samym kurczaczkiem (w ogóle), ale słyszałam, że to smaczne danko,
Kurczak z orzechami ziemnymi – ha! Dobre! I to nawet dla mnie, która (jw. wspomniałam) nie przepada za kurczaczkiem – może tylko troszeczkę za aromatyczne (jakby do innego danka dorzucić orzeszki i trochę się tego za dużo w smaku robi),
Chrupiący kurczak – mała skaza w menu podsumowana tekstem dziesięcioletniego dzieciaka: „miał być chrupiący, a jest gumiasty – to ja już wolę tego z Maca) ,
Kaczka chrupiąca – wyborna,
Żeberka – zaskakująco delikatne,
Kuleczki wieprzowe z kasztanem – sama nazwa nie pozwala pominąć tego w zapoznawaniu się z menu. Mięsko bardzo aromatyczne i smaczne, kasztan – coś twardawego, dla mnie bliżej nieokreślonego, ale jedzonko całkiem całkiem ,
Wołowina w sosie ostrygowym – dla miłośników nietypowych smaków, mnie osobiście smakuje,
Sakiewki z krewetkami – sposób podania (przygotowywane na parze w specjalnych pojemniczkach) – przepyszne! Do tego obowiązkowy ciemny sosik – polecam!,
Brokuły z czosnkiem – delikatne, pachnące – również polecam jako dodatek.
Sałatka pikantna z ogórka – byłaby dobra, gdyby ktoś pokroił tego ogórka na mniejsze kawałeczki, ciężko się je połówkę pałeczkami, nie świniąc wszystkiego wokoło ,
Ryż (curry i jaśminowy i po kantońsku) – niestety właściwie każdy zdecydowanie za suchy!
Tofu ze szpinakiem - ok, nie jestem znawcą, ani wegetarianką, ale po tym jedzonku już wiem, że nie lubię tofu, kawałki pokrojonego tofu ze szpinakiem raczej nie zachwycają smakiem, bo właściwie ciężko go się tutaj do szukać danko jest bardzo mdłe, ale może więcej powiedzą na ten temat znawcy tofu
Z napoi restauracja Wook ma bardzo tanie piwo beczkowe, ale nie nabierajcie się na Lodową Malinę mimo, że napój duży :)smakuje jak rozmącony z wodą syrop 5L z Makro Cytryna jest już troszeczke smaczniejsza Za to herbatki polecam – jaśminowa delikatna i smaczna.
Ogólnie ciekawe miejsce, bardzo zadowalające ceny i obsługa – to naprawdę rzadkość na rynku restauracyjnym w Polsce, dlatego zachęcam do odwiedzenia zarówno tych, którzy lubią kuchnię chińską, jak i tych, którzy jeszcze jej nie znają  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Los Dropsikos Gość
|
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 7:46 pm Temat postu: Wook Mariott Warszawa - jak łatwo stracić urok |
|
|
Dziś miałam okazję po raz kolejny odwiedzić warszawską restaurację Wook znajdującą się w Hotelu Mariott. Nie ukrywam, to moja ulubiona Restauracja pod każdym względem - kuchnia, odpowiednie przygotowanie, wystrój i na prawdę fajny klimat.
Niestety popołudniowa wizyta w lokalu dziś mocno mnie rozczarowała - przede wszystkim zaskoczona byłam kiepskim humorem kelnerów, pan przyjmujący zamówienia wyraźnie wyglądał i dawał do zrozumienia, że ma dziś kiepski wieczór - ok, zdarza się, w końcu ja też mam kiepskie dni.
Drugie rozczarowanie to brak mojego ulubionego deseru - słodkie kuleczki zhumaqiu (czy jakoś tak, nazwa mniej ważna - deserek palce lizać). Mam nadzieję, że to jednorazowo, bo deser w stylu banan czy ananas w cieście, oferuje dziś każda budka z chińskimi daniami! Kuleczki są zdecydowanie najlepsze!
Najgorsza natomiast była wizyta w toalecie - szczególnie przed jedzeniem - jak można doprowadzić ją do takiego stanu?? Właściwie to na Dworcu Centralnym (tuż obok) jest pewnie nie gorzej! Okropna! Od kilku miesięcy nie naprawione są zamki, z tego co wiem w męskiej odpadła klamka przy wejściu i panowie musieli korzystać z damskiej, no i czy tak drogie są drzwi do jednej z toalet?? Ratunku!!! Koszmar!!! - jeśli zapraszacie swoich Gości do Wooka - trzymajcie ich z dala od toalety - oby nikt z nich nie oceniał lokalu właśnie po niej, bo Wam nigdy nie uwierzy, że to dobra restauracja.
Na koniec - zaskoczenie czysto praktyczne. Proszę o rachunek. Płatność kartą. Ironicznie uśmiechający się kelner (jakąś satysfakcję miał z tego, czy co) mówi, że kartą się nie da płacić. Zapomniałam. Myślę, że warto zaznaczyć wyraźniej gdzieś, że płatności można dokonać tylko gotówką.
Tak czy siak, lubię tą restaurację i bynajmniej przez małe wpadki nie zamierzam tam zaprzestać przychodzić. Jest urocza, zaskakująco niedroga i przyjemna.
Trzymam za Was kciuki, aby udało Wam się wyeliminować małe wpadki. Z pozdrowieniami, Los Dropsikos |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 1:15 pm Temat postu: chińskie jedzenie warszawa marymont :) |
|
|
My tu gadu gadu o kuchni chińskiej, a i tak najlepsza (i najbezpieczniejsza z tytułu ilości policji karmiącej się w nim;) ) ekspresowa budka z chińczykiem jest na Marymoncie - tuż przy nowej stacji (Słodowiec?) - mają tam gigantyczne porcje jedzenia, które ogólnie niczym się między sobą nie różni (czy to kurczak, czy wołowina ), niedrogie, ale za to krewetki duże są na prawdę duże i pyyyyszne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Yolcia Gość
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 10:25 am Temat postu: wook mariott warszawa |
|
|
ostatnio sporo się zmieniło w wooku, po ostatniej wizycie niestety byłam trochę niezadowolona (zimne dania, mniej smaczne i aromatyczne..) i obsługa jakaś bardziej niezadowolona... spróbuję się tam wybrać jeszcze raz, bo lubię to miejsce - może po prostu trafiłam na gorszy dzień  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|